Aceasta pagina contine materiale ale copiilor si adolescentilor  romani rezidenti la Terni, participanti la cursul de limba ,   cultura si civilizatie  romaneasca, sub indrumarea doamnei Gina Dumitriu.

Materiale publicate au fost realizate in perioada octombrie- decembrie 2010.

___________________________________________________________________________________________

Despre unitate nationala  in istoria poporului roman si istoria poporului italian

In istoria poporului roman , unitatea nationala a fost un deziderat pentru care generatii de romani  au luptat sa-l indeplineasca.

Inca din perioada timpurie a formarii sale, poporul roman s-a aflat intr-o situatie paradoxala: muntii Carpatii au constituit o granita naturala care a separat primele formatiuni statale , dar  si locul conservarii  in timp a identitatii culturale romanesti in formatiuni de mica intindere – asa numitele „tari”.  Vestile despre evenimente importante din viata sociala si politica a romanilor circulau de o parte si de alta a muntilor, in ciuda eforturilor autoritatiilor de a nu se afla.Deseori , romanii au trecut Carpatii si au participat la evenimente istorice importante (1821,1848 )

Asezat intr-un spatiu geografic situat la intalnirea dintre Orient si Occident, poporul roman a cunoscut multe secole la rand influenta si asuprirea marilor puteri aflate in apropierea tarilor romane :Regatul ungar( si Imperiul Austro-ungar), imperiul Otoman, Imperiul tarist. 

Cele mai importante momente in istoria poporului roman privind incercarile de infaptuire a unitatii nationale au fost:

1600– prima incercare de unire a tarilor romane sub conducerea lui Mihai Viteazu , domnitor roman al Tarii Romanesti  :Mihai Viteazu a fost asasinat pentru cutezanta sa de a infaptui unirea  de facto a Transilvaniei , Moldovei  si Tarii Romanesti.Mihai Viteazu

1821– revolutia condusa de Tudor Vladimirescu in Tara Romaneasca care a avut ca principal rezultat inlaturarea regimului fanariot si revenirea la domniile pamantene ( din familii de boieri romani ).

1848-revolutia romana in toate cele trei state romanesti aduce in prim plan dorinta de unire a romanilor si se activeaza miscarile unioniste.Este desfiintata vama de la Focsani ; astfel  se intensifica legaturile dintre Moldova si Tara Romaneasca.

1859-Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza ( Mica Unire).Tara a fost numita Romania iar capitala a devenit orasul Bucuresti.

1918, 1 decembrie -Marea Unire a Transilvaniei, Banatului ,Bucovinei si Basarabiei cu Romania.Infaptuirea statului national roman.

1 decembrie a fost declarata Ziua Nationala a Romaniei , prilej de sarbatorire in fiecare an a unui vis realizat de poporul roman.

 „Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. ”

(Florin Constantiniu
O istorie sinceră a poporului român,
Ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301)

Momente  importante in istoria poporului italian

LE TAPPE DELL’UNITA’ D’ITALIA

1821:  Nascono società segrete che organizzano insurrezioni in varie parti di Italia.Si voleva l’ Indipendenza dagli stranieri,il riconoscimento di alcuni diritti essenziali (di parola, di pensiero),e una Costituzione.

1831-1840: Altre insurrezioni nell’Italia centrale. Si voleva l’Italia unita e indipendente,il coinvolgimento del popolo e uno Stato repubblicano.

1848: Insurrezioni in molti Stati europei, In Italia insorgono Milano, Venezia, Palermo, Il Re Carlo Alberto dichiara guerra all’Austria 
(I guerra di Indipendenza).Si combatteva per una Patria libera dagli Austriaci e dai Borboni e una Costituzione Giuseppe Garibaldi.


1859-1860: II guerra d’Indipendenza e la spedizione dei Mille.Si cercava di Allargare il Regno di Sardegna e unificare l’Italia 

 

1861: Proclamazione del Regno d’Italia.

                                         Au colaborat Madalina Vivien (17 ani) si Gioia Ribeca (16ani)-Liceul lingvistic Angeloni  Terni 

_______________________________________________________________________________________________

Povestea locului unde m-am nascut…

Judetul Brasov face parte din judetele Transilvaniei de sud, asezat in dreptul celor mai numeroase pasuri de la cotul Carpatilor.Este considerat  tinutul central al tarii , avand o suprafata de 2605 Km patrati.

Clima este cea de la munte, cu ploi abundente.

Vegetatia Brasovului este alcatuita din: pasuni alpine, paduri de brazi, steajari etc.

Regiunile mai joase sunt acoperite de vegetatie de mica inaltime.

Cele mai insemnate bogatii minerale ale tinutului sunt zacamintele de lignit din periferia estica si nordica , ape minerale carbonate si sulfuroase .

In trecut, Brasovul se mai numea si „Tara Brasei”.

Cele mai importante puncte turistice ale judetului Brasov sunt:Cetatea Schei  cu prima scoala romaneasca , cetatea Branului ,cetatea Rasnovului, poiana Brasov.

Monumente istorice ale orasului Brasov: Biserica Neagra (1378), Biserica ortodoxa Sf. Nicolae ( 1495), Prima scoala Romaneasca , Biserica evanghelica-luterana ( cea mai veche din oras , constructie ei datand din 1223), Cetatea Brasovului (1625) si multe altele…

Populatia orasului Brasov este de aproape 300 000 de locuitori.

Poiana Brasov este una dintre cele mai frumoase statiuni , asezata pe versantul nordic al muntelui  Postavarul.

Brasovul este vizitat de turisti si datorita vecinatatii cu masivele muntoase Bucegi, Ciucas si Piatra Craiului .

Eu consider  Brasovul este cel mai frumos oras din Romania!

   Andrei Vicentiu Sandru (8ani)-Scoala primara Qre Italia -Terni

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 M-am nascut in Italia dar ma simt foarte atasata de Romania.

In fiecare an astept cu nerabdare vacanta pentru a o vizita.In Romania traiesc bunicii mei.

Bunicii paterni locuiesc intr-un oras superb de la munte- Piatra- Neamt iar cei materni intr-unul dintr-o  zona viticola foarte cunoscuta, orasul Panciu. Ma incanta peisajele din Romania si faptul ca pot vorbi romaneste, o limba pe care o iubesc foarte mult.

Anul trecut am descoperit un alt oras frumos al Romaniei: orasul Brasov, unde locuiesc verisorii mei. Am vizitat multe obiective turistice si m-am simtit foarte bine.                                                                                                        

Romania este  tara natala a  parintilor  mei, tara povestilor lui Ion Creanga pe care mi le spune bunica, tara colindelor atat de frumoase pe care le-am invatat de la mama mea, tara cu peisaje minunate si o istorie  pe incep sa o descoper treptat …

Ioana Codrina Dumitriu (8ani), Scoala primara San Giovanni-Terni

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„Pe-un picior de plai,    

Pe-o gura de rai…”

M-am nascut pe plaiuri pline de istorie si legende, in tinutul Vrancei .

M-am nascut in orasul Adjud , acum 12 ani si mi-am trait primii ani opt ani ai copilariei  impreuna cu parintii si bunicii mei , perioada care are o mare importanta pentru mine.

Alaturi de parinti, am inceput o alta viata in orasul Terni dar n-am incetat nicio clipa sa uit meleagurile unde m-am nascut.

Stiu ca tinutul Vrancei este un tinut plin de istorie … Cea mai cunoscuta pagina de istorie a Vrancei este din timpuri medievale si amintita intr-o legenda a locului.

Se spune ca a fost demult , pe cand domnitorul Stefan cel Mare si Sfant stapanea in Moldova, o femeie vrednica pe numa Tudora Vrancioaia , care avea sapte feciori :Badea, Spirea, Negrila, Barsan, Spulber,Pavel si Nistor.Toti sapte erau ciobani  in muntii Vrancei .

S-a intamplat ca , intr-o lupta cu turcii, Stefan , navand destula oaste, sa fie invins.Singur, flamand,obosit si necajit , a batut la usa Vrancioaei,sa primeasca gazduire .

Aceasta l-a primit-fiind lege nescrisa ospitalitatea strainilor -si l-a omenit cum se cuvine.Curand dupa aceea , domnitorul a adormit , fara sa dezvaluie cine este.

Vrancioaia insa a ghicit cine e, dupa imbracaminte si dupa chip.Auzise ea ca domnitorul e la ananghie, si a chemat feciorii sai indemnandu-i sa stranga fiecare o mica oaste din munti si sa mearga la lupta.

Feciorii au facut asa incat dimineata, cand s-a trezit domnitorul , in fata casei era oastea gata.

Cu mare bucurie a pornit Stefan la lupta  alaturi de feciorii Vrancioaei, obtinand victoria.Niciunul din cei sapte frati nu a pierit in lupta.La sfarsitul bataliei , Stefan i-a chemat la el cu gand sa-i rasplateasca; fiecaruia i-a daruit unul dintre muntii Vrancei, intocmind act domnesc pentru aceasta.

Cei sapte frati s-au intors la indeletnicirile lor , intemeind fiecare un sat cu numele sau.

Vrancioaia a ramas in legenda pentru vrednicia si curajul ei, pentru inima generoasa si iubirea de tara.

In judetul Vrancea exista o localitate numita Vrancioaia, cu oameni gospodari si care pastreaza nestirbite traditiile populare romanesti de sute de ani.

 Casa babei Vrancioaia este obiectiv turistic si se afla in localitatea Barsesti din judetul Vrancea.

Vrancioaia-legenda in versuri   

Bucium cheamă-n valeOştile călare;

Bucium sună-n munte,

Ciobanii ascultă…

Obosit, sfârşit,

Ştefan Domn cel Sfânt

Vine-n asfinţit,

Pe drumuri umblând.

Turcii l-au învins,

Oastea i-au lovit,                                                              

Gândul îi e stins,

Sufletul – mâhnit…

– Vrednică femeie,

Oaspete primeşte,

Dă-i ceva să beie,

Te milostiveşte.

Dă-i şi să îmbuce

Şi un pat să doarmă;

Jalea i s-o duce

Primeşte-l, n-ai teamă!                                                             

– Cine eşti, străine,

Nu te-ntreb. Pofteşte!

Mâncă, dormi, iar mâine

La drum te porneşte.

……………………..

Iute-adoarme domnul,

Dar Vrâncioaia vede

Că îşi face somnul

Ştefan însuşi. Șede

Ea şi se gândeşte:

– Doamne, ce să fie?

Domnitorul este

Trist, în pribegie!

Feciorii îşi cheamă

Oaste vrâncenească –

Sufletul de mamă

Nu stă să bocească.

– Hai, feciori, vă duceţi,

Țara e-n nevoie,

Pe turci să-i înfrângeţi,

Cu-a Domnului voie!

Astfel, domnitorul

Se trezi-n urale;

Merse cu poporul

Înarmat, devale.

Curajos cât zece,

El se luptă-n frunte.

Turcul nu răzbeşte,

Iar domnul nu uită:

Voinici răsplăteşte

După bătălie

Şi le dăruieşte

Munţi în stăpânie!

Bucium cheamă-n vale

Oştile călare;

Bucium sună-n munte,

Ciobanii ascultă…

Alexandra Popescu (12 ani) Scoala medie De Amicis -Terni

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Poezie despre Stefan cel Mare               

„Seara raspandeste umbrele-i usoare

Si melancolia trece ganditoare.

Dar Stefan cel Mare , ratacit prin vai,

Dintr-un corn de aur cheama bravii sai…”

Iulia-Elena Oancea ( 11 ani ), Scoala primara Qre Italia-Terni

 

 

 

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Mica Unire (1859)

Exista momente fundamentale in istoria oricarui popor in care idealurile nationale sunt infaptuite dupa secole de asteptare, favorizate fiind de indeplinirea mai multor conditii favorabile: situatie internationala, interesele marilor puteri influente,conducatori priceputi.

Un astfel de moment in istoria poporului roman a fost Unirea principatelor Romane (1859).

Cunoscuta si sub denumirea de Mica Unire -Marea Unire fiind cea din 1918-  Unirea principatelor Romane reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca.

Unirea din 1859 este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ion Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Modova si 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.

Totusi, unirea este un proces complex , bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari.Procesul a inceput in 1848-anul marilor revolutii din Europa-odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca , in timpul domniilor lui Mihail Sturza si Gheorghe Bibescu.Sfarsitul razboiului Crimeii a adus un context european favorabil miscarii unioniste.

Votul popular favorabil unirii realizat in urma unor adunari Ad-hoc in Tarile Romane in1857  si acceptarea din partea marilor puteri unei uniuni formale prin Conventia de la Paris( cu guverne diferite si unele institutii comune) in 1858 , au deschis drumul infaptuirii de fapt a unirii in 1859.

Alegerea aceluiasi domnitor atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca  in 1859 si unificarea Parlamentului si a Guvernului in 1862 a dus la completarea acestui act politic si istoric.

De numele lui Cuza si a domniei sale sunt legate numeroase reforme institutionale, domnia lui A.I. Cuza deschizand calea unei noi perioade in istoria Romaniei.

Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a  fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.  

Alexandra Popescu ( 12 ani)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Povestea locului de unde venim….

Orasul Moldova Noua este situat in partea de sud a judetului Caras- Severin,in  regiunea istorica a Banatului care a cunoscut pentru lungi perioade de timp stapanire straina.

Este situat in depresiunea cu acelasi nume ,aproape de Defileul Dunarii intr-un loc numit Clisura Dunarii,la granita cu Serbia.

Relieful inconjurator este variat, incepand de la munti -parte a Muntilor Meridionali , dar si podis si lunca a celei mai importante ape curgatoare din Romania, Dunarea.

Locuitorii se ocupa din cele mai vechi timpuri  cu mineritul si pescuitul.

Aceste locuri sunt pline de istorie, existand dovezi arheologice  inainte de  perioada daco-romana.

Muzeul de istorie de la Oravita si Muzeul Dunarii de la Moldova Noua sunt doua puncte de atractie ale locului unde poti afla mai multe despre istoria acestor locuri.

Baile Herculane reprezinta una dintre cele mai vechi statiuni din Romania, izvoarele termale fiind descoperite inca de pe vremea cand romanii construiau primele caste in Dacia .Denumirea acestora vine de la zeul Hercule si a fost data de romani.

Statiunea Semenic situata in Muntii Semenicului este un loc incantator, acoperit aproape cinci luni pe ani cu zapada.

Va invit sa vizitati vestigiile istorice ale castrului roman Lederata de langa Bazias  care dateaza din anul 101.d.Hr. si multe alte locuri pline de farmec si istorie din apropieerea orasului Moldova Noua!

Iulia Elena Oancea ,11 ani

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________

 

Dinozaurii, pasiunea mea

Primii dinozauri apar pe Pamant circa 230 milioane de ani in urma. Aceste mari reptile se miscau pe doua sau patru picioare, erau ierbivori sau carnivori si se reproduceau depunand oua .

Erau de marimi diferite.

Pentru a sti ce mancau aceste animale, zoolofii au facut cercetari anazand fosilele prin care au descoperit ca se hraneau cu insecte, animale mai mici si ierburi.

Zoologii au mai descoperit ca existatu diferite specii de dinozauri printre care dinozaurii pescatori, dinozaurii zburatori si dinozaurii terestri.

Cateva dintre aceste specii sunt:Eoraptor,Tyrannosaurus,Iguanodon,Bambiraptor,Allosaurus,Albertosaurus.

Pentru a reda lumea dinozaurilor, producatorii americani au relizat filmul „Jurasic Park”.

Despre dinozaurii  care au trait pe pamantul Romaniei de azi mai multe informatii gasim aici:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/31370/Jurassic-Park-in-Romania.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7743639-noua-specie-dinozaur-fost-descoperita-romania-balaurul-bondoc.htm?cfnl=

http://www.romaniapozitiva.ro/romania-internationala/in-romania-s-a-descoperit-cea-mai-mare-reptila-zburatoare-din-lume/

Balint Roberto , 9 ani -Scoala primara San Giovanni