In ziua de 1 decembrie 2010 ,la ora 17,00  a avut loc la centrul socio-cultural Augusto Romagnoli  din Terni (Umbria)inaugurarea expozitiei multimediale“Repere ale spiritualităţii ortodoxe. Biserici  cu pictură murală exterioară din Oltenia (sec. XVIII–XIX)”.

Au prezentat  in limba italiana dr.arh. Paolo Tomasella  si Gina Dumitriu in limba romana.Din partea Institului de memorie culturala Bucuresti, organizatorul evenimentului,  a  vorbit domnul Dan Matei, director al institutului si coordonator de proiect.

Au mai  intervenit    doamna prof. Tereza Sinigalia si Danilla Virilli , director pentru activitati culturale  in Primaria Terni.

In data de 2 decembrie , la ora 17,00  a avut loc o masa rotunda  cu  tema salvarii si promovarii  patrimoniului cultural romanesc, in particular ale picturilor murale externe conservate pe peretii biserilor din Oltenia din sec. XVIII_XIX . Au relatat prof. univ. Ioan  Opris (Universitatea „Valahia” din Targoviste/Muzeul National de  Istorie -Bucuresti), prof.Tereza Sinigalia(Institutul de istoria artei „Geoge Oprescu”-Bucuresti) , prof. univ. Ioana Gabriela Beldiman (Universitatea Nationala de arte Bucuresti) , dr. Constantin Ciobanu(Institutul de istorie a artei „George Oprescu”), expert-restaurator Elena  Murariu, lector.univ.dr. Cristian Luca(Universitatea Dunarea de jos din Galati).  

 A moderat dr.arh. Paolo Tomasella, cunoscut elitelor culturale romanesti din Italia si din Romania pentru cercetarile sale despre constructori, arhitecti si intreprinzatori  italieni in Romania( 1878-1948).

La  finalul mesei rotunde a luat cuvantul domnul Simone Guerra, consilier local pentru activitati culturale din partea Primariei Terni.

Tematica evenimentului a impresionat deopotriva romanii rezidenti la Terni care au participat dar si cetatenii italien, pasionati de picturile murale sau interesati de cultura altor popoare.

Proiectul a fost finantat de  Institutul cultural Roman (ICR) prin programul Cantemir 2010 si organizat de Institutul de memorie culturala (cIMeC-Bucuresti) in parteneriat cu Primaria din Terni si Asociatia culturala Floare albastra.

” Initiativa culturala organizata de CIMEC si ICR reprezinta  un pas curajos de a promova cultura romana in alte orase decat cele cunoscute itinerarelor culturale din Italia, dar  si singura modalitate de a schimba prejudecatile despre romani  prin cunoasterea patrimoniul cultural romanesc ”

                                         prof. Ioana Gabriela Beldiman

              Universitatea Nationala de Arte Bucuresti    ( Facultatea de istorie si teorie a artei)

” Organizarea periodica a unor astfel de evenimente culturale despre Romania va schimba fundamental opinia publica italiana despre aceasta tara si reprezentarea sociala a unui popor despre care se cunoaste foarte putin In Italia  .Sunt binevenite si utile astfel de evenimente, indeosebi in comunitatile mai mici,cum este orasul nostru. ”

                                      Daniela Bartoli(psiholog) ,participant

„Am fost impresionata de  faptul ca un proiect cultural de inalta tinuta s-a intamplat in orasul nostru, simtindu-ne gazde si beneficiari.Despre Oltenia pot spune ca am invatat ceva nou,  cunoscand-o mai putin pentru ca vin din zona Moldovei … Pana acum am trait  cu impresia ca bisericile din Bucovina si Maramures  sunt cele mai reprezentative pentru patrimoniul nostru cultural…”

                                         Gianina Popescu(Terni), participant