Aflat la cea de-a patra editie  , Festivalul CinemaGiovani de la Terni a incercat o experienta noua: un schimb intercultural intre liceeni din Romania si liceeni din Italia.

Interesul organizatorilor pentru Romania nu a fost intamplator, a venit de la succesele internationale ale cinematografiei contemporane romanesti si de la faptul ca romanii sunt cea mai numeroasa comunitate din Italia, o comunitate despre care se vorbeste des in mass-media dar despre care se cunoaste putin.

Festivalul s-a desfasurat in perioada 2-5 martie 2010 la Terni, la Centrul de arta contemporana (CAOS).

Organizatori au fost: Departamentul Scoala, Cultura, Tineri, Schimburi Internationale din Primaria Terni ,Provincia Terni, Ufficio scolastico din provincia Terni, Centrul de arta contemporana CAOS, Asociatia Floare albastra.Evenimentul a fost patronat de Accademia di Romania.

Au participat 24 de liceeni de la Liceul pedagogic „Spiru Haret” din Focsani (Romania) insotiti de cinci profesori si 60 de liceeni de la Liceele clasice, de stiinte si de arte din provincia Terni.

Festivalul CinemaGiovani a fost organizat in doua sectiuni: documentar si fictiune. Tema festivalului a fost dedicata orasului .

Elevii au fost grupati in trei grupe , pentru fiecare sectiune .La  sectiunea documentar, tinerii au vizionat documentare  despre Terni si Focsani. Sub indrumarea documentaristului Andrea Foschi , s-au orientat spre alcatuirea un documentar bazat pe marturii si povesti personale , imbinand poezia si tehnici cinematografice   cu detalii realistice.

La sectiunea fictiune, tinerii au vizionat filmul FRANCESCA, in regia lui Bobby Paunescu, observand  tehnici regizorale si analizand personajul principal si povestea filmului,reinventand povestea  filmului.

In fiecare zi, oaspetii de la Focsani au avut in afara festivalului un program turistic:

Marti (2 martie), au vizitat Biblioteca oraseneasca, una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului Terni;

Miercuri (3 martie), insotiti de colegii italieni au vizitat monumentele de atractie turistica ale orasului Terni: Biserica San Valentino (San Valentino este patronul orasului TERNI), parcul Passeggiata  cu Teatrul roman.

Joi (4 martie) au fost intampinati de comunitatea romaneasca locala. Membrii asociatiei Floare albastra au organizat o serata cu gustari tipice romanesti si  locale pentru toti  organizatorii si participantii, dupa care i-au insotit pe oaspeti la cascada Marmore. In mod exceptional, la cererea primariei, programul de vizitare al cascadei a fost prelungit pentru oaspetii romani.

Vineri ( 5 martie)  a avut loc incheierea festivalului. Invitati de onoare au fost regizorul Bobby Paunescu si documentaristul Gianfranco Pannone.

Au luat cuvantul  Simone Guerra-Consilier Scoala,Cultura,Tineri,Schimburi internationale-Terni ,  Vicenza Farinelli -directoarea Serviciului Integrat  Formativ -Ufficio scolatico , Roberto R. Monetti -directorul Ufficio Scolastico Provincia Terni, Mihai Ioan Popa -consilier Ambasada Romaniei in Italia ,Carmina Corbeanu -directoarea Liceului Pedagogic din Focsani.

Un moment deosebit l-a constituit exprimarea impresiilor despre festival de catre tinerii liceeni. Acestia s-au declarat entuziasmati si impresionati de experientele intense traite pe parcursul celor trei zile de festival. S-au creeat prietenii , s-au schimbat opinii si s-au invatat cuvinte si expresii in limbile romana si italiana.

Gina Dumitriu