Asociatia nonprofit „Anziani e immmigrati per l’integrazione”s-a constituit in mod oficial la inceputul anului 2010, orasul Terni(provincia Terni), ca urmare a transformarii comitetului „Anziani e immmigrati” in asociatie inregistrata si recunoscuta legal.

La initiativa centrelor sociale pentru batrani, in special al Centrului social Volta din Terni si a Presedintelui sau on. Mario Bartolini, au fost contactate in 2009 toate asociatiile si/sau comunitatile de straini din oras in vederea constituirii unui grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai  comunitatile de straini si centrele sociale pentru batrani.

Comitetul initial a avut ca obiectiv identificarea unor strategii concrete de cunoastere si integrare a comunitatilor de straini prin activitati culturale desfasurate in centrele sociale pentru batrani.

In provincia Terni 24 % din populatie o reprezinta persoanele peste 60 de ani si 10% cetatenii straini,fiind una dintre regiunile cu cel mai mare procent de rezidenti emigranti.

Participarea in numele comunitatii romanesti la acest proiect comun si de avangarda pentru societatea italiana,  din partea asociatiei Floare albastra  a avut ca motivatie urmatoarele aspecte:

1. Comunitatea romaneasca trebuie sa fie reprezentata in orice forma de organizare care ii apara si promoveaza interesele, cu atat mai mult in structuri coordonate unitar pentru aplicarea unor proiecte concrete politica in domeniul emigratiei.

2. Centrele sociale pentru batrani reprezinta cea mai mare retea asociativa din provincia Terni , cu structuri bine organizate si uniform repartizate. Acestea urmau sa fie puse in mod gratuit la dispozitia asociatiilor de straini pentru aplicarea unor proiecte.

3. Batranii reprezinta o categorie importanta in societatea italiana.Ei vin des in contact cu strainii dar sunt si cei mai inflexibili la  schimbari sociale.

4. Experienta asociativa si socio-politica a  reprezentantilor centrelor sociale este un model pentru orice asociatie de straini .

5. Vointa comuna de a identifica strategii sociale si de a infrunta probleme concrete ale emigratiei.

Asociatia este alcatuita din 12 reprezentanti ai comunitatilor de straini . Doamna Ana Gabrouvska (Comunità polaca )este vicepresente al asociatiei.

 „Anziani e Immigrati per l’integrazione” este o asociatie recunoscuta si sustinuta de Primaria Terni, provincia Terni, Prefectura din Terni.

Proiecte in desfasurare:

1.Bollettino , ziar bilunar  de informare despre activitatile desfasurate de asociatiile de straini.

2.Curs gratuit pentru pregatirea profesionala a ingrijitoarelor de batrani(20 de ore). Informatii privind contractul de munca , salarizare corespunzatoare.

3. Excursie la Moscheea de la Roma(27 februarie) si Vaticcan. Transportul gratuit cu autocarul, pranz la pret social de 10 €.

Proiecte in perspectiva:

1. Construirea unor aviziere de informare in limba materna a strainilor,in principalele puncte ale orasului Terni.

2. Un Festival pentru promovarea traditiilor culturale proprii fiecarei comunitati de straini.