Luna decembrie din 2009 a fost un prilej pentru romani de a face bilantul a 20 de ani de democratie dupa prabusirea comunismului in 1989. Fiind si luna in care se sarbatoreste Ziua nationala a Romaniei, decembrie 2009 a adus in viata romanilor mai multa dezamagire si lipsa de speranta pentru viitorul tarii datorita atmosferei tensionate din societate.

Previziunea a cel putin 20 de ani pentru instaurarea democratiei si a deschiderii drumului spre progres, facuta de Silviu Brucan, s-a implinit pe fondul unor evenimente politice  efervescente si a unor alegeri prezidentiale contestate.

Romanii din strainatate au trait momentul diferit : de la indiferenta la patima, de la ignoranta la acceptare.

In ziua de 4 decembrie 2009, la Terni a avut loc o intalnire a romanilor, reprezentanti ai diferitelor valuri de emigrare in Italia. In prima parte s-au ascultat marturiile celor prezenti, persoane rezidente de 20 de ani la Terni sau tineri din asa numita seconda generazione , care au absolvit o forma de invatamant in sistemul italian. In prezenta celor doi invitati ,doamna Stefania Fillipi din partea Primariei din Terni si a domnului Marco Carniani, sociolog -cercetator la Univeristatea de Stiinte politice din Perugia, s-a incercat sa se descopere problemele de integrare si pastrare a identitatii romanesti ale romanilor din zona.

Marturiile celor prezenti au dus la urmatoarele concluzii:

1. Revolutia din 1989 si efectele sociale ale evenimentului au influentat in mod diferit generatiile postdecembriste.

2. Generatiile mai tinere ,adica cei care la momentul cand avut loc revolutia erau minori sau nu se nascusera, sunt putin informate si mai putin  interesate de eveniment.

3. Problema unei identitati culturale (si) romanesti o au doar persoanele care nu s-au adaptat deplin in sistemul italian.

4. Tinerii de origine romana din seconda generazione care cunosc limba materna si au pastrat legatura cu Romania, resping mai usordecat parintii lor actele de xenofobie si rasism . Societatea multiculturala si libertatea opiniei fac parte din societatea in care au crescut .

5. Pastrarea identitatii culturale este interpretata  de multe ori de romani sau italieni ca o respingere a integrarii in societate . Nu se cunosc suficient notiunea dar si consecintele culturale si psihologice ale fenomenului de asimilare.

6. Persoanele care isi pastreaza vizibil identitatea culturala  sunt vazute ca persoane ne-integrate si exista tendinta de izolare a acestora in societate.

In finalul intalnirii a avut loc o degustare de produse tipice romanesti.