Inca de la inceputul activitatii(2008), asociatia Floare albastra a desfasurat o intensa campanie de lobby pentru implementarea unor cursuri de limba romana in scolile din Terni. Intr-o prima faza, s-au strans semnaturi de la romanii care doreau ca fiii lor sa studieze limba romana la scoala. Organizarea unor cursuri de limba romana in scoli pe toata durata anului scolar si sub indrumarea unui profesor roman, era posibila in baza unui acord din 25 august  2007 , intre ministrul roman al Educatiei Cristian Adomnitei si omologul sau italian Giuseppe Fioroni.Limba romana studiata in scolile italiene sub indrumarea unui cadru didactic calificat, numit in urma unui concurs, avea sa deschida calea unui noi reprezentari asupra comunitatii romanesti si a Romaniei din partea unor institutii  locale.

Proiectul a fost prezentat  conducerii Directiei Didactice San Giovanni (Terni) care l-a aprobat pentru anul scolar 2008/2009.  Doamna Antonella Alunni Pistoli, responsabila de proiect, a facut cunoscut acest acord interministerial la Conferinta cadrelor didactice din Regiunea Umbria, pledand pentru organizarea cursurilor de limba romana in toate scolile unde exista comunitati numeroase de elevi romani.

Astfel, Ufficio Scolastico-Regiunea Umbria a cerut Ambasadei Romaniei in Italia implementarea cursului de limba, cultura si civilizatie romaneasca   (LCCR), in urmatoarele localitati: Terni, Narni, Amelia, Orvieto, Spoleto, Foligno.

Din motive organizatorice (numarul minim de elevi), cursul a fost organizat in anul scolar 2008/2009 doar in provincia Terni,in localitatile Terni,Narni,Amelia, Orvieto.

http://istruzione.umbria.it/news2009/intercultura/terzo_rapporto_cap_6.pdf